سئوی داخلی راهنمای جامع و کامل سئوی داخلی وب سایت
این محتوا یک راهنمای کامل برای سئو داخلی در سال 2024 است. عواملی را که میتوانند باعث موفقیت سئو شما شوند یا تمام زحمات و سئو را از بین ببرند.در ظاهر امر سئوی داخل آسان اما رعایت ریز نکات و اصول آن بشدت مهم است که یک پروژه و یک هدف را چگونه به نتیجه برسانی. و یا با عدم رعایت آن فقط طحمات خود را زیاد کنی و نتیجه هم نگیری.
سئو داخلی یا SEO-ONpage چیست ؟
در تعریف اولیه و ظاهر میشه تمام عملیات ، فعالیتها و کارهایی که داخل سایت انجام میشود تا بتوانیم نتایج بهتری در موتورهای جست و جو کسب کنیم. در عین حال رضایت کامل کاربران سایت را هم داشته باشیم. چرا که ما محتوا برای کاربر مینویسیم اما سئو در واقع برای موتور جست و جو انجام میدیم که با توجه به تجربه ی چند ساله من شما برای کاربر محتوا بنویسید و هدف کاربر باشه ناخودآگاه 90 درصد سئو را هم رعایت کردید.
3 بخش اصلی سئو
3 بخش اصلی و سه قدم اصلی سئو عبارتند از سئوی تگنیکال، سئوی داخلی و سئوی حارجی. سئو فنی یا تکنیکال هم میشه بعنوان زیر مجموعه از سئو راخلی در نظر گرفت اما بخاطر اهمیت آن و تخصصی بودن اقدامات سئو فنی ، متخصصان حوزه سئو عملیات سئو تکنیکال(فنی) را مجزا از سئو داخلی میدانند. اما تفاوت سئو داخلی با سئو خاجری در چیست ؟
در تصویر زیر شما بصورت کاملا بصری و دقیق تفاوتهای این دو بخش seo-onpage vs seo-offpage رو کاملا میبینید . دقت کنید علاوه بر تفاوت در محل اجرا برخی اقدامات هم متفاوت هستند و تفاوتهایی اساسی با هم دارند. اینجا قصد مقایسه کامل نداریم اما یک پیش درآمد و یک پیش آگاهی داشته باشید برای پیشبرد کار خوبه.
چک لیست سئو داخلی
- تحقیق کلمه کلیدی
- محتوا
- لینک سازی داخلی
- عناوین صفحات و محتواها
- متاتگها
- موبایل فرندلی
- استراکچر دیتا
- سرعت سایت
- دسته بندیها
- سئوی فنی
- ساختار سایت
- بهینه سازی تصاویر
1-استارت سئوی داخلی با تحقیق کلمه کلیدی
تحقیق کلمه کلیدی اولین و مهمترین قدم در استارت یک سئوی قدرتمند هست چرا که اگه عبارات کلیدی و کلمات کلیدی اشتباه انتخاب شوند کلا به بیراهه میرویم. و ممکنه کل هزینه و و قتی که برای سئو گذاشته شده به هدر بره. شروع استراتژی درست و صحیح و یک سئوی صحیح از تحقیق کلمه کلیدی صحیح هست و هرچه این بخش دقیقتر باشه میتونه در روند سئو به شما کمک کنه.
2- محتوا پادشاست
بعد از کلمات کلیدی مهمه که چطور از این کلمات به درستی استفاده بشه و به موتورهای جست و جو مفاهیم و عبارات کسب و کار خود را به درستی بفهمانیم. در واقع از طریق محتوا هست که برای موتورهای جست و جو شرح میدهیم که کسب و کار ما چیست و چه کار میکنیم و مارا در چه کلمات و چه حوزه ای به مخاطبین نمایش بدهد.
محتوا به تنهای یک متن یا تصویر نیست . ما انواع محتوا داریم که میتوانیم از طریق آنها مخاطب جذب کنیم و کسب و کار را به درستی برای مخاطب و موتورهای جست و جو توضیح دهیم. درواقع ستون فقرات هر کسب و کاری اون محتوایی هست که ارائه میدهد و برای همینه که از عبارت محتوا پادشاست استفاده میکنند. شما با هر طرفندی که مخاطب را جذب سایت و کسب و کارتان کنید در انتها این محتوای شماست که تعیین کننده هست و معرف اصلی کیفیت و سطح شماست. پس محتوا را جدی بگیریم.
انواع محتوا
- محتوای متنی
- محتوای تصویری و عکس
- محتوایویدئویی
- محتوای صوتی ( پادکست )
- سایر محتواها
محتوای متنی
برای هر سایت و کسب و کاری یک پادشاه هست و پادشاه اون محتواست اما اصل محتوا اون با یک متن و کلمات درست هست که بیان میشه و مخاطب در فضای کسب و کار شما ارتباط برقرار میکند. محتوای متنی و کیفیت آن را جدی بگیرید . این محتواها میتوانند هم اعتبار و هم رتبه و هم فروش برای سایت شما داشته باشن اگر بلد باشید که از آن بدرستی استفاده کنید.
محتوای تصویری و عکس
برخی اوقات یک عکس میتواند در خود هزاران معنی و محتوا را در کسری از ثانیه منتقل کنه اما سوای این کاربرد در سایت وجود تصاویر یونیک و اختصاصی شما برای سئوی داخلی بشدت مهمه و باید تا میتوانید قانون کپی رایت را رعایت کرده و از تصاویر و عکس اختصاصی استفاده کنید. علاوه بر اینکه از محصولات و خدمات خود عکس اختصاصی داشته باشید در محتواها هم سعی کنید تصاویر کاستومایز شده و اختصاصی به خود استفاده کنید.
محتوای ویدئویی در سئو داخلی
قدرت محتواهای ویدئویی و کلیپهایی که خودتان تولید میکنید را اصلا دست کم نگیرید. از اونجایی که خیلی از رقبا جلوی دوربین نیستن حالا به هر علتی که میتونه باشه شما از این فرصت استفاده کنید و محتواهای خودتون رو بصورت ویدئویی هم منتشر کنید تا هم مخاطب و هم موتورهای جست و جو با سایت و کسب و کار شما ارتباط بهتری برقرار کنند.
سایر محتواها
از تمام محتواهای ممکن استفاده کنید . محتواهایی مانند PDF ،اینفو گرافی، موشن گرافی و … را در سایت خود قرار بدید. هرچی تنوع محتوایی شما بالاتر باشه قدرت سایت و سئوی داخلی شما بالاتر خواهد رفت.با قدرت این محتواها کاربر را درگیر سایت خود نگه دارید و با این درگیر کردن و برقرار کردن ارتباط بین سایت و مخاطب ارزش و اعتبار سایت را بالا ببرید.
3-لینک سازی داخلی
ارتباط دادن یک صفحه از سایت به صفحه دیگر از سایت را لینک سازی داخلی میگویند که یکی از مهمترین و حساسترین بخشهای سئو داخلی همین لینک سازی هست.
ارتباط بین محتواها و درک صحیح تر و بهتر موتورهای جست و جو از محتواها از طریق همین لینکها انجام میشه. لینکهای داخلی هستند که میتوانند به ساختار نظم بدهند . قدرت بسیار بالای لینکها را دست کم نگیرید این لینکها میتوانند علاوه بر اینکه امتیاز سئویی محتوا را بالا ببرند میتوانند در مشخص کردن کلمه کلیدی اصلی محتوای یک صفحه به ما کمک کنند.
لینک داخلی دقیقا چکار میکند ؟
آناتومی بدن انسان رو نگاه کنید. تمام این اعضا و جوارح به وسیله رگها خون رسانی میشوند. نمیشه نقطه ای از بدن را یافت کرد که خون تا آنجا بهش نرسد.فقط اعضای مرده مثل ناخن و مو هستن که خون نمیگیرند که اوناهم باید حرس بشن و از بدن جدا شوند. ( در این رابطه در مبحث حرس محتوایی به تفصیل صحبت خواهیم کرد ). اگر میخواهید تمام محتواها اعم از نوشته و محصول یا صفحات در دسترس باشن و موتورهای جست و جو گر بتوانند آنها را به راحتی پیدا کنند از طریق سایت مپ و لینک سازی داخلی این کار شدنی هست.
دقیقا همانطور که خون به اعضای بدن زندگی و امکان حیات میده و دسترسی به همه جا داره، لینکهای داخلی هم همین نقش را ایفا میکنند.
لینکهای داخلی اصلی
دسته بندیهای اصلی همانند دست و پا در بدن هست که رگهای اصلی و بزرگتر به آنها خونرسانی میکنند و داخل هر کدام از این اعضای اصلی به وسیله رگهای کوچکتر و موی رگ تقسیم خون ( که درسایت این خون اعتبار هست ) انجام میشود. حالا این رگهای اصلی در سایت دقیقا همان لینکهای داخل منو و لینکهایی که از صفحات با اعتبار بالا مثل صفحه اول به اون دسته بندی و محتوای مشخص داده میشود.
انواع لینکهای داخلی
لینکهای ساختاری یا هدایتگر (structural link)
لینکهای ساختاری که همون لینکهای اصلی ما هستند در منوی سایت و دسته بندیها قرار میگیرند حالا ممکنه این منو در بالای سایت یا حالت سایدباری در کنار سایت باشد. این لینکها ساختار اصلی سایت را مشخص میکنند. بخاطر اینکه در منو هستند در کل صفحات سایت تکرار میشوند .
علاوه بر اینکه سیگنالهای خیلی مهمی به موتورهای جستوجوگر میدهند به کاربر هم برای پیداکردن هدف خود در سایت ما خیلی کمک میکنن. توجه کنید که منو باید دسترسی به تمام دسته های اصلی را به کاربر بدهد و از طرفی خیلی سلوغ نباشه که فقط باعث سردرگمی بشود.
لینکهای ساید وایدی ( site vide link )
در قسمت فروشگاه یا وبلاگ هر سایتی مطالب و لینکهایی وجود داره که این لینکها در تعداد زیادی از صفحات تکرار میشن. برای راحتی کاربر و دسترسی به مطالب جدید سایت از طریق همین سایدبارها لینک سازیهای هدفمندی انجام میشه که میتونه خیلی کمک کننده باشه.
لینکهای پاورقی (Footer Link):
لینکهای پاورقی و فوتر که همانند لینکهای منو در تمام صفحات تکرار میشوند برای دسترسی سریع کاربر به صفحات خاص هستند. از درجه اهمیت کمتری نسبت به لینکهای هدایتگر اصلی مانند منو برخوردار هستند اما در بحث دیجیتال مارکتینگ و مباحث UI/UX از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. معمولا صفحاتی مانند تماس با ما و درباره ما و صفحاتی که کاربر بیشترین تعاملات را با آنها دارد در فوتر لینک گذاری میشوند.
لینکهای درون متنی (Contextual Links)
ارتباط موضوعی و تعیین یک حوزه از کسب و کار را همین لینکهای درون متنی انجام میدهند. لینکهایی که داخل محتوا گذاشته میشه تا کاربر را بیشتر در سایت نگه داشته و به دیگر مطالب و محتواهای سایت هدایت کنه و همچنین ارتباط مفهومی و موضوعی مطالب را به موتورهای جستو جوگر بفهماند.
لینکهای متنی علاوه بر کاربردهای ذکر شده وظیفه اصلی تقسیم اعتبار یا به عبارتی انتقال اعتبار از یک محتوا به محتوای دیگر را هم بر عهده دارن. وقتی که از یک صفحه به صفحه دیگر لینک میدهید علاوه بر اینکه ساختار و مفاهیم را به هم مرتبط میکنید اعتبار را هم انتقال میدهید. با استفاده از این اعتبار هست که در سئو داخلی میتونید یک صفحه و محتوای مشخص را در نتایج به رتبه های بالاتر برسانید.
نکته بسیار مهم : برخلاف لینک سازی خارجی در لینک سازی داخلی شما محدودیتی در انکر تکست و نوع لینک ندارید همچنین با دقت میتوانید به سئوی سایت بسیار کمک کنید اما در لینکسازی خارجی حساسیت بسیار بالاست و نباید بیش از حد استفاده بشه.
4-عناوین صفحات و محتواها در سئو داخلی
این عناوین هستند که در نتایج دیده شده و اولین چراغ سبز برای ورود کاربر به سایت هست پس باید این مورد نوجه قرار بگیره و علاوه بر این یک سئوی صحیح و اصولی اونیه که هرآنچه عناوین هستند و بیان میکنه داخل محتوا هم همان را ادامه و توضیح بدهد. چند نکته اساسی در مورد عنوان نوشتن بسیار مهمه که روی سئوی داخلی تاثیر میذاره و همچنین روی تجربه کاربری میتونه تاثیر مثبت یا منفی بذاره. راحت از این نکات و موارد رد نشید.
از عناوین زرد برای گرفتن ورودی استفاده نکنید
عناوین زرد در ابتدای امر ممکنه ورودی و کلیک خوبی براتون بیاره اما همین که مخاطب بفهمه فقط عنوان چیزی بوده که حذب بشی و محتوا چیزی دیگه ست خیلی سریع سایتتون رو ترک میکنه. عناوین زرد فقط برای سایتهای سرگرمی و طنز ممکنه خوب باشه اما یک برندی که قصد فعالیت و کار حرفه ای را دارد تا حد ممکن از عناوین زرد دوری میکنه.
یک مثال از عناوین زرد: عبارتی مثل این ” بیا آبشو بخور ” برای جلب توجه مخاطب در فروش آب میوه و انواع نوشیدنی. اونقدر از این مدل عناوین متنفرم که به همین یک مثال بسنده میکنم. عاقلان را یک اشارت کافیست.
در عناوین دروغ نگویید
هیچوقت در عناوین دروغ نگویید. مثلا نگید ارزانترین خدمات طراحی سایت وقتی که ارزانترین نیستید. مثلا خدمات طراحی سایت سئو مثبت از لحاظ سطح کیفی مبلغی به مراتب از رقبا کمتر دارد اما هیچوقت از ارزانترین استفاده نمیکنمف چونکه مخاطب تفاوت خدمات طراحی سایت را در وهله اول فقط قیمت میدونه در صورتی که من میدونم اونایی که قیمتی پایینتر از قیمت ما دارن نصف تا یک سوم ما هم آپشن و خدمات طراحی سایت ارائه نمیدهن پس استفاده از عبارتی که ممکنه حتی مخاطب اونو دروغ بدونه کاملا ممنوع.
عناوین مقایسه ای جذب بالایی دارند
عناوین مثل تفاوت،مقایسه و عبارتهایی از این دست که دو محصول یا دو خدمات را با هم مقایسه میکند جذابیت بالایی دارد در عین حال باید محتوا هم دقیقا اون مقایسه را در خود جا داشته باشد.
عناوین تفضیلی برای ورودی بالا
عناوینی مانند برترین،بهترین،بالاترین، بدترین که جز دسته کلمات و عبارتهای تفضیلی هستن و یک صفت رو در بالاترین سطح یا پایینترین سطح خود نمایش میدهند عناوین جذابی میتونن باشن.
استفاده از عدد در عناوین خصوصا عدد 10
در عناوینتان تا جایی که ممکن هست عدد باشد خصوصا عدد 10 که به نوعی در ذهن مخاطب عدد خوبی هست. مثلا “10 تا از راه های کسب ثروت “
حتما عبارت کلیدی اصلی در عناوین باشد
در سئوی داخلی این مهمه که حتما عبارت کلیدی داخل محتوا در عنوان و حتی url باشد تا هم مخاطب و هم موتورهای جستوجوگر در اولین بررسی بدانند که چه چیزی در انتظار آنهاست.
5-متاتگها را کامل بنویسید
متا تگ ها قطعه کدهای html هستند که برای موتورهای جست و جو گر نوشته میشوند و عملا کاربر و بازدید کننده سایت آنها را نمیبیند. یکی از پارامترهای مهم seo on page همین متاتگها میباشند.
در قسمت head سایت یک سری کد هست که اطلاعات اولیه در مورد اجازه دسترسی به محتوا توسط موتورهای جست و جو و همچنین اطلاعات مهم و اولیه در مورد محتوا را ارائه میکند. حتما از متا تگها در تمام صفحات استفاده کنید. خیلی از این تگ ها را سیستم مدیریت محتوای وردپرس و افزونه های جانبی آن تولید میکند اما باید دقت کنید که حتما داشته باشید .
برخی از متا تگ های مهم
- متا تگ تایتل ( عنوان اصلی صفحه )
- متا تگ دیکریپشن ( توضیحات محتوا که در نتایج دیده میشود)
- robot.txt
- Canonical Tag
- Hreflang
- Language
6- موبایل فرندلی (responsive)
طراحی سایت در سالهای پیش به این گونه بود که سایت را در سایزهای بالا و دستکتاپ طراحی میکردیم و بعد وقت میگذاشتیم و برای موبایل هم ریسپانسیو میکردیم اما رفته رفته که استفاده از موبایل خیلی بیشتر شد کاملا این پروسه عمس شده و الان ابتدا باید برای کاربران موبایلی سایت طراحی شود و بعد برای سایزهای دستکتاپ و تبلت طراحی بهینه شود.
در سئو داخلی یکی از مهمترین المانها همین موبایل فرندلی بودن تمام صفحات یا همان ریسپانسیو بودن صفحات سایت شما در موبایل هست. باید کاربر موبایل بدون هیچ اسکرول افقی بتواند محتوای صفحه را بطور کامل مشاهده نماید. بالغ بر 90 درصد بازدید کنندگان سایتها الان از پلتفرمهای موبایل هستند و این خودش اهمیت موبایل را میرساند.
7- استراکچر دیتا در seo-on page
تعیین نوع محتوا و اینکه محتوای شما دقیقا چی هست را استراکچر دیتاها تعیین میکنن.برای اینکه گوگل و دیگر موتورهای جست وجو دقیقا بدانند جنس و ساختار محتوای شما چیست باید از داده های غنی یا استراکچر دیتا استفاده کنیم. قدرت سئو داخلی را با structure data بالا ببرید.
مثلا وقتی یک محتوای متنی منتشر میکنیم باید برای گوگل تعریف کنیم که ساختار محتوا یک مقاله هست. حالا اگه داخل محتوا از ویدئو و پادکست استفاده کرده باشیم هم باید به وسیله همین استراکچردیتاها این مسئله را به خزنده های گوگل و دیگر متورهای جست و جوگر بفهمانیم.
استراکچر دیتا در وهله اول به موتورهای جست و جو کمک میکند که بهتر ساختار محتوا را درک کنند و در گام بعدی به خود کاربران کمک میکنه که زودتر به مقصدشون برسن. اگر کاربری به دنبال pdf هست و این pdf با استراکچر دیتا در محتوای شما نشانه گذاری شده باشد قطعا از رقیبی که استفاده نکرده از این مورد جلوتر خواهید بود و اون کاربر به سایت شما توسط موتور جست و جو هدایت خواهد شد.
8- سرعت سایت
یکی از پارامترهایی که در اوایل کار برای هر فردی مهم هست اما بعد از مدتی به فراموشی سپرده خواهد شد و بخاطر همین ضعف بخش مهمی از ورودی را از دست خواهید داد سرعت سایت هست. درسته که سرعتم یکی از پارامترهای سئوی داخلی هست اما توی قدم اولی که قراره سایت لود بشه و کاربر به سایت بیاد همین سرعت هست که میتونه نرخ قابل توجهی از کاربران را از سر زدن به سایت شما پشیمان کند.
برای اینکه معیارها و نمرات سئوی داخلی خوبی از ورود کاربر به سایت کسب کنید باید سرعت سایت و سرعت لود محتوا در حد قابل قبولی باشد. سرعت قابل قبول برای یک صفحه چیز حدود 5-6 ثانیه هست. یعنی اگر سرعت لود تایم بیشتری از این بازه بود احتمالا برخی از کاربران را از دست خواهید داد و نمره سئو داخلی خوبی نخواهید گرفت.
المانهایی که روی سرعت سایت تاثیر گذار هستن
موارد زیر میتوانند سرعت سایت را بالا برده یا کم کرده. هر مورد را بصورت مجزا در سایت خود چک نمایید و روی آن متمرکز شوید تا سئو داخلی بهتری داشته باشید.
- هاست
- حجم فایلهای CSS و Java script
- حجم عکسها
- کش صفحات و سایت
- کش هاست
- gzip
- افزونه های اضافه و افزونه های سرعت
- کلود فلر
- باگ های کد نویسی
9- سئوی دسته بندیها
قطعا یکی از 3 فعالیت بسیار مهم و کلیدی در شروع تولید محتوا و سئوی داخلی قدرتمند سئوی دسته بندیهاست. و تعیین دسته بندیهای اصلی و مهم. در قدمهای اول هر سایتی حتما دسته بندی را در اولویت قرار بدید و بعد از ایجاد دسته بندیها حتما محتوای مناسب و لینک سازی مناسبی برای آنها ایجاد کنید.
اصل ورودی که از نتایج میگیرید باید روی دسته بندیها باشه که بتونید فروش بالا داشته باشید و ماندگاری بالاتری برای کاربران به ارمغان آورده بشه.
10-سئوی فنی (سئو تکنیکال)
قطعا تا حالا اگه مطالعاتی در حوزه سئو کرده باشید متوجه شدید که سئو تکنیکال یا سئو فنی خودش یک بخش مجزا از قدمهای سئو هست اما در واقع یکی از زیرمجموعه های سئو داخلی هست اما بعلت اهمیت فراوان و تخصصی بودن آن شما میبینید که بصورت مجزا از سئوی فنی یاد میشه.
همین که بدونید سئو فنی زیر مجموعه سئوی داخلی هست اما بعلت اهمیت بالای اون بصورت مبحثی کاملا جدا آموزش داده میشه خودش کل اهمیت بخش را میرساند.