آموزش گوگل تگ منیجر مقدمه
در این مقاله از سری محتواهای آموزشی سئو مثبت شما دوست عزیز رو با ابزار tag manager، قابلیتهای تگ منیجر، اصطلاحات، مزایا و طریقه راه اندازی آن آشنا خواهم کرد، بعد از اتمام این محتوای عالی که به زبانی خیلی ساده و عامیانه نوشته شده و سعی شده با ساده سازی و شفاف سازی عبارات باید بتونید این ابزار رو راه اندازی کرده و انواع تگ را در آن ثبت و ران ( اجرا ) کنید. پس با سئو مثبت پلتفرم حرفه ای بازاریابی همراه باشید با آموزش گوگل تگ منیجر.
فهرست مطالب
خلاصه
کل این محتوا قراره به شما بگه که خاصیت این ابزارها چی هست، چرا باید استفاده کنیم ؟ چطور راه اندازیش کنیم؟و در آخر سر چطور استفاده بهینه کنیم. و هدف نهایی اینه که بگیم چطور با این ابزار خیلی زودتر به درآمد برسیم.
از رقبا یک سرو گردن بالاتر باشید
امروزه هر سایتی که بتونه ورودی مناسبی از گوگل داشته باشه یا از تبلیغات اما فروش و درآمد مناسبی نداشته باشه کاملا با استفاده از ابزارهای بسیار قدرتمند و رایگان میتوان علتش رو بفهمه. همچنین تمام باگهای بازاریابی و تبلیغات و دیجیتال مارکتینگ رو با استفاده از ابزارها میتونید گرفته یا به حداقل مقدار خودش برسونید.
هر کاربری که به سمت سایت شما میاد و یا در سایت شما یکسری کارها نظیر کلیک روی دکمه خاصی یا اسکرول مقداری از صفحه یا فقط بازدید از صفحه ای که انجام میدهد بدون هیچ کنش و واکنشی کاملا قابل پیگیری و رهگیری هست.
اگر کسب و کاری نتونه از این ابزارها استفاده کنه و یا نخواد استفاده کنه اما گلایه از فروش کم یا بازدهی کم داشته باشه بدون شک مقصر تمام این هزینه و ضرر کردها متوجه خودش هست، وقتی ابزارهای بسیار قدرتمندی مانند گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول و دیگر ابزارهای سنجش و ارزیابی بصورت کاملا رایگان دراختیار هست بهانه آوردن از نبود درآمد به هیچ وجه پذیرفته نیست.
پس با به کار بردن این ابزارها از دو جهت کاملا میتونه به شما و کسب و کارتون برتری بده. ابتدا اینکه اشتباهات خودتون رو اصلاح میکنید دوم اینکه میتونید از همین دانشی که کسب میکنید منبع درآمدی برای خود ایجاد کرده و بقیه کسب و کارها را تحلیل کنید.
تگ منیجر دقیقا چه کاری انجام میدهد ؟
تگ منیجر چیست ؟
قبل از هرچیزی ابتدا باید بدونید که تگ منیجر چیه؟ همچنان که از اسمش پیداست ابزاریست که تگ ها را مدیریت میکنه و با استفاده از اون میتونیم تعداد بالایی از تگ ها را که قرار است به سایتمون اضافه کنیم را مدیریت کنیم.
برای اینکه بتونیم از ابزارهای مختلف و در دسترسی که برای مدیریت سایت و سئوی سایت هستند، استفاده کنیم باید ابتدا سایت خود را به این ابزارها متصل کنیم و این اتصال فقط از طریق تگ ها امکان پذیر هست. دقیقتر بگیم اینکه هر ابزاری برای اینکه بتونه داده های ورودی سایت مارو آنالیز کنه نیاز به دسترسی و ردیابی کاربران ورودی رو داره که این دسترسی و ردیابی کاربران رو از طریق یک تیکه کد ( تگ ) که در سایت ما قرار داده میشه انجام میدن.
تگ چیست ؟
تگ یا برچسب گذاری که قطعا بارها اسمش رو شنیده اید از زبان برنامه نویسی HTML گرفته شده که اگه بخوام خلاصه بگم خدمتتون اینه که توی این زبان شما هر اِلمانی رو که بخوایی اضافه کنی به این شکل در میاد که علامت اون المان داخل تگ باز و بسته آورده میشه و از طرفی هرچی بین این تگ باز و بسته باشه زیر مجموعه حساب میشه.
مثال بزنم که بهتر متوجه بشید، اگه بخوایی یک پاراگراف رو داخل html بنویسی به این صورت تعریف میشه :
<p> content </p>
در اینجا حرف “p” نماد پاراگراف هست و علامتهای ” <> ” هم نماینده این هستن که کجا پاراگراف شروع میشه و کجا تموم میشه. از جایی که شروع میشه به اصطلاح تگ باز” <> ” و جایی که تموم میشه تگ بسته” </> ” هست. اگر همین الان صفحه نمایشگرتون رو کلیک راست کنید و روی incpect بزنید میتونید کل کدهای html صفحه رو ببینید که بصورت مجزا هر بخشی داخل یک تگ هست.
پس تگ بصورت دقیق یک تیکه کد هست که با علائم خاص اون زبان برنامه نویسی نشانه گذاری شده و میتونه دیتاهای خواسته شده را از سایت ما جمع آوری و به سایت مرجعی که صادر کننده تگ هست بفرسته برای آنالیز دقیق.
تگ منیجر چکار میکنه
برای اینکه بتونیم این تکه کدهایی که قراره تو سایت اضافه کنیم رو بصورت جداگانه مدیریت کنیم و همه ی ابزارها را نیز داشته باشیم بدون اینکه سایت را مستقیما مورد رگبار تگ قرار بدیم از تگ منیجر استفاده میکنیم. در ادامه بصورت مفصل کارایی تگ منیجر رو خدمتتون میگم و متوجه میشید که با چه گنجی طرف هستید.
کاربردهای tag manager
متصل کردن ابزارهای سئو و بازاریابی به سایت
اولین ماموریت تگ منیجر همین اتصال انواع ابزار به سایت هست. یک لحظه فکر کنید به اینکه شما برای هر ابزاری یک تیکه کد و یا یک تگی به سایت اضافه کنید بعد از ابزار سوم و چهارم که اضافه میکنید عملا سایت دچار اختلال میشه یا در بهترین حالت سایت با کندی بسیار بالایی اجرا میشه و این کندی دقیقا معادل از دست دادن غالب ترافیک ورودی به سایت هست.
بیایید یک لیست کوچکی از ابزارها که نیاز واجبه هر سایتی هست و باید تگ اونها توی سایت باشه رو بررسی کنیم، فقط اونایی رو هم میگم که همه میشناسید یا حداقل اسمشونو شنیدید.
- گوگل آنالیتیکس یونیورسال
- گوگل آنالیتسکس GA4
- گوگل دیتا استودیو
- گوگل ادز
- هات جر
- تگ یکتانت
- رایچت
- شبکه های اجتماعی ماندد پینترست و لینکداین و…
با وجود این همه کد و دیگر ابزارهایی که قطعا به کارتون میاد آیا باز باید منتظر باشیم که سایتمون به درستی لود بشه ؟ یا در سرعت سایتمون اختلالی پیش نیاد ؟
اینجاست که تگ منیجر به کارمون میاد و با اضافه کردن یک تیکه کد به سایت و اضافه کردن دیگر کدها به ابزار تگ منیجر دیگه از شر کندی سرعت یا اختلال در سایت رها میشیم. به تصویر زیر خوب دقت کنید، کاملا عملکرد و ضرورت استفاده از تگ منیجر رو دریافت خواهید کرد.
همچنان که داخل تصویر میبینید TAG MANAGER اطلاعات و دیتاها رو از سایت میگیره و این اطلاعات رو در صورت نیاز به هر ابزاری که ما بخواییم میفرسته بدون اینکه کد یا تگی از اون ابزار داخل سایت ما بشینه.
ردیابی هر اتفاقی یا رخدادی ( ایونت ) در سایت و اپلیکیشن
سایت ، اپلیکیشن و پلتفرمهای آنلاین بشدت نیاز دارند که توسط کارشناس دیتاها کاملا ردیابی بشه و رفتار کاربران آنالیز بشه. برای اینکه این اتفاقات بیفته و هر عملی رو بصورت کاملا مجزا را بتونیم آنالیز کنیم از تگ منیجر یاری میگیریم و بهش سفارش میدیم که فلان ایونت ( رخداد ) در سایت ما به وقوع پیوست اطلاع بده. مثلا براش مشخص میکنیم هر کاربری که از این صفحه بازدید کرد و روی دکمه تماس با ما کلیک کرد یه دونه شماره بندازه .
یه لحظه فکر کن ورودی سایتت روزانه هزارتا کاربر هست اما هفته ای یه دونه فروش هم نداری؟؟ خوب کجا باید بررسی کنیم که این کاربری که میاد توی سایت روی چی کلیک میکنه و روی چی کلیک نمیکنه ؟ ردیابی همه این اتفاقها توسط تگ منیجر و گوگل آنالیتیکس میسر هست.
مدیریت و عیبیابی تگها
وقتی یک تگ مربوط به هر ابزاری که میخواد باشه به سایت اضافه میکنیم برای اینکه بفهمیم به درستی عمل میکنه باید یکی دو روز صبر کنیم که اونا بزار دیتا بگیره و متوجه بشیم که کاملا صحیح عمل میکنه اما وقتی که از ابزارگوگل تگمنیجر استفاده میکنیم در همان لحظه میتونیم از صحت عملکرد تگ مربوطه اطمینان حاصل کنیم.
علاوه بر بررسی عملکرد تگها، کلی تگ به سایت اضافه میکنیم که تماما در یک صفحه ی جدا هستند و مدیریت خیلی بهتری میتونیم روی آنها داشته باشیم.
مزایای tag manager
رایگان بودن
هر ابزاری که برای سئو استفاده میکنیم و نقش آنالیز و تحلیل دارن به دو علت میلی به استفاده از آنها در بین عموم نیست اول اینکه ابزار محدود بهت میدن و دوم اینکه برای بدست آوردن کل امکانات اون ابزار باید قسمت پریمیوم خریداری بشه.
اما گوگل زحمت کشیده و این ابزار قدرتمند رو مثل دیگر ابزارهای خودش کاملا رایگان با فول امکانات در اختیار ما گذاشته که بتونیم هر وقت دلمون خواست سایتمون رو بررسی و بهبود ببخشیم. اینجوری هم ما به هدف نهاییمون که فروش هست میرسیم و هم گوگل میتونه روی سایت ما بعنوان یک سایت پایه و اساس دار با محتوای قدرتمند حساب کنه و به کاربرانش پیشنهاد بده.
عدم نیاز به تیم فنی
برای اضافه کردن هر کد به سایتمون یا باید خودمون دولوپر وب ( برنامه نویس وب ) باشیم یا بدیم یک نفر برای ما این کار رو انجام بده که به لطف این ابزار ما از تیم فنی در این مورد بینیاز خواهیم شد و به ساده گی میتونیم اضافه کنیم هر کدی که دلمون خواست و اگه هم به درستی اضافه نکنیم هیچ اتفاقی توی سایت ما نمیفته و هیچ بلایی سر سایت ما نمیاد.
افزایش سرعت سایت
فکر کنم تا اینجه به این نکته کاملا پی بردید که یکی از مهمترین کاراییهای این ابزار قدرتمند افزایش سرعت سایتمون هست . حتی اگه هیچ اطلاعی از کدنویسی نداشته باشی و هیچی از سایت و اتفاقاتی که پشت سایت میفته نداشته باشی قطعا این مورد رو متوجه میشی که اضافه کردن یک تیکه کد به سایت قطعا بهتره بجای اضافه کردن چندین و چند تیکه کد که هرکدوم وظیفه ای دارند.
پرفرمنس بیزینس
این مورد رو خیلی خوب دقت کنید که میتونه همین مورد یک شغل نون و آب دار واستون داشته باشه. از سال 95 که من پای به عرصه کدنویسی و برنامه نویسی وب گذاشتم و خودم بارهای بار اینو تجربه کردم که هزاران سایت در طول سال افتتاح میشه و به ورودی میرسه اما قالب 90 درصدشون به درآمد نمیرسن. چرا نمیرسن ؟
علت به درآمد نرسدن اکثر این سایتها نداشتن علم کافی از سئو ، خصوصا مهارت نداشتن در استفاده از ابزارهای آنالیز سایت که اتفاقا اکثرا هم رایگان هستن هست و که اگه بتونن از این ابزارها به درستی استفاده کنن بدون شک این همه شکست در حوزه وب و دلسردی نداشتیم.
برای نمونه بهتون میگم، خودتون بعنوان یک یوزر برید از سایتهایی که پروژه سئو میگیرن و انجام میدن بپرسید ببینم جرات ضمانت دادن فروش رو دارن یا نه ؟ آیا این جسارت رو دارن که بهتون ضمانت بدن هم فروشتون و هم ورودی سایتتون رو بالا بیارن ؟ متوجه میشید که خیلیاشون حاضر به دادن این ضمانت نستن.
شما کاربر عزیز سئو مثبت با فراگیری این ابزار میتونی بعنوان یک پرفرمنس کار ( بهینه کار ) بری و خیلی از این سایتهایی که ورودی دارن اما درآمد ندارن رو نجات بدی و با تحلیل درست رفتارهای کاربراشون معایب سایتهاشونو بهشون بگی . هم خودت به درآمد برسی و هم اونارو به درآمد دلخواه برسونی.
راحتی کار با ابزارها
کار با ابزار تگ منیجر خیلی راحته اما اولش شاید یه خورده اصطلاحات برات سردرگم کننده و گیج کننده باشه اما هیچ جای نگرانی نیست چرا که با انجام تست و داشتن خطای احتمالی خیلی زود با این ابزار کارکردن رو یاد میگیری و میتونی حتی بخ دیگران هم آموزشش رو بدی.
امنیت بالاتر سایتها
اضافه کردن کدهای دیگر مستلزم فراخوانی بیشتر اطلاعات از دیتا بیش و اضافه شدن باگ به کدها هست. افرادی که اصطلاحا هک میکنن وقتی که از یک کد و یا یک پلتفرم باگی پیدا کنن با بقیه هکرها به اشتراک میذارن و بقیه هم میفتن به جون سایتهایی که اون تیکه کد رو دارن تا راه نفوذی به اون پیدا کنن.
الان کسی میتونه ضمانت کنه که هر ابزاری که قراره اون تگ مربوطه رو در سایت ما قرار میده کاملا امن هست ؟ آیا میتونه این ضمانت رو بده که اگه برای هسته مرکزی ابزار مشکلی پیش اومد اختلالی در سایت منم پیش نیاد ؟
اصطلاحات و بخشهای مهم تگ منیجر
تگ ها tags
تریگرها triggers
متغیرها Variable
قسمت تگها (Tags) در google tag manager
تکه کدهایی با قابلیت ردیابی که توسط دیگر ابزارها تولید شده و در سایت ما نصب میشوند همان تگها یا tags هستند. ابزارهایی ماندد آنالیتیکس ، هات جر و ده ها ابزار دیگه که هر کدوم تگ مربوط به خودشون رو دارند. اما اینبار داخل تگ منیجر در قسمت تگها نصب میشوند بجای اینکه مستقیم روی سایت نصب شوند.
برای اینکه بتونید از تگ هر ابزار استفاده کنید باید در تگ منیجز ان را نصب کنید. خود تگ منیجر مقداری از این تگها را بصورت آماده دارد ابزارهای مشهور و پر استفاده ای مانند آنالیتیکس از قبل تگ آماده در محل tags دارد.